zaterdag 31 maart 2012

Kapitale blunder - Pauze #5

Het was een zonnige dag.
Voorbij het raam van mijn studio in een enorm kantoorpand in Amersfoort zag ik de drukte op gang komen. Dat is een dagelijks verschijnsel tussen twaalf en één uur. De wijk is een doorsnee saaie kantoorwijk waar niemand woont, en waar niemand over straat loopt. Tijdens lunchtijd komt de boel tot leven.  Een deel van de kantoorlui maken een ommetje door de buurt, de spreekwoordelijke frisse neus wordt opgehaald.
Wie geen eigen broodtrommeltje heeft meegenomen, kan langs mijn studio lopen om bij  het station naar de italiaan te gaan die daar een standje heeft waar hij goed belegde italiaanse bollen verkoopt. Het is er altijd druk.

Toen ik laatst stond te wachten op mijn italiaanse bol met ham, kaas, tomaat, uitjes en kappertjes, flitste er plotseling een helder licht door mijn hoofd en belichtte precies de kapitale blunder die ik in mijn leven gemaakt had. Een eurekamoment, maar wel veel te laat. Het kwam door wat je op deze foto ziet:

Je ziet een leuk stalletje waar je leuk mee kunt verdienen. In het stalletje staan twee jongens zich uit de naad te werken, maar buiten, in het zonnetje, zit pa op een kruk heel tevreden niets te doen. Aan de andere kant van het stalletje staat een dikke auto die het stalletje later weg zal trekken, wellicht naar een volgende lokatie. Die dikke auto is van pa, wed ik. Het stalletje ook, de vergunning, de glimmende espressomachine, alles is van pa. En zijn zoons werken, terwijl hij in het zonnetje zit.

Moet ik nog uitleggen wat mijn blunder was? 
Mijn zoons doen inmiddels waar ze zelf zin in hebben.  
Ik heb niet eens een pensioenregeling.
En nu is het te laat.

woensdag 7 maart 2012

Oostvaarderswold

Het natuurgebied Oostvaarderswold komt er niet.

In 2008 fotografeerde ik het gebiedje Grote Trap, een smalle ecologische verbindingszone die onderdeel zou worden van het Oostvaarderswold.

dinsdag 6 maart 2012

Onderwijsstaking in Arena

Klik foto om 'm lekker groot te zien.

Bijna tot de laatste stoel was de Amsterdam Arena bezet. De lerarenstaking was een enorm succes met zo'n volle bak protesterende mensen uit het onderwijs.
De sfeer zat er goed in. Er werden prachtige waves uitgevoerd die strak door de arena golfden, en als er geschreeuwd moest worden was het ook meteen oorverdovend.

Het heilige gras van Ajax mocht natuurlijk niet betreden worden, behalve om er netjes je spandoek neer te leggen. Het leek wel een bleekveldje; je weet wel, van vroeger.

zondag 4 maart 2012

Nieuwe brug

Afgelopen nacht werd in Utrecht een nieuwe brug aangelegd over de A27.  Op zich niet zo heel bijzonder, maar deze brug is van staal en composietmateriaal gemaakt waardoor hij zeer licht is, en toch het zwaarste verkeer kan hebben. Volgens de bouwer is het de lichtgewichtste brug ter wereld.

Daarom, en misschien ook wel omdat de ernaast liggende brug als een uitstekende tribune  kon dienen, had bouwbedrijf Heijmans het inrijden van de brug bij het publiek bekend gemaakt.  De klus werd geklaard tussen 12 en 3 uur snachts, er waren enkele honderden mensen op de been. Heijmans had soep gekookt en deelde broodjes warme worst uit. Het was een gezellig uitje voor de buurt, met veel oudere mannen die elke beweging van de bouwers beneden hun van commentaar konden voorzien.