vrijdag 30 september 2011

Straatstudio *3

Marijke wilde net een sigaret opsteken toen ik haar bij de tramhalte op het Leidseplein zag staan. Dat wilde ze ook wel even voor mijn mooie zwarte achtergrondje doen.
Fijn, al dat zwart en wit en dan die koptelefoon, die rode lippen.
Morgen meer!

Balletje

Plotseling rolt er een roze balletje. Het blijft liggen tegen de rand van het trottoir. Niemand komt het balletje ophalen.
Het duurt maar even. Een jongen, met zijn fiets aan de hand, pakt het balletje op. Maar als hij mijn camera ziet laat hij het meteen vallen, denkend dat het mijn balletje is.Het balletje rolt weer terug de goot in.


Dan komen er drie donkere jongens. Het balletje vliegt door de lucht, verdwijnt achter een scooter, achter fietsen.
De jongens geven het niet op. Het balletje komt weer tevoorschijn, er wordt tegenaan getrapt, mee gejongleerd, achteraan gehold. 
Het zou mooi zijn om het balletje te volgen, maar ik had wat anders te doen. Achter mij bevond zich de zwarte schutting waartegen ik al een paar mensen heb gefotografeerd. Het is de komende tijd mijn straatstudio. Ik fotografeer er toevallige passanten. Morgen en de komende dagen laat ik hier een paar portretten zien.

zondag 25 september 2011

Straatstudio *2

Loop ik vanmiddag door mijn real-life studio - mijn straatstudio -  stappen precies op dat moment mijn modellen met hun moeder uit de tram. En alsof ze het wisten, ze waren perfect gekleed voor een snelle fotoshoot.

Mijn real-life studio kan zich overal bevinden. Ik heb genoeg aan een passend achtergrondje. Voor deze gelegenheid heb ik een schutting rond het oude Hirschgebouw op het Leidseplein matzwart laten schilderen.
De chinese dame met bril zonder glazen heb ik daar ook gefotografeerd (1 september).

Wil je ook zo gefotografeerd worden? Zorg dat je er bent als ik er ben.

vrijdag 23 september 2011

Algemene Beschouwingen

Beeld van de Algemene Beschouwingen, dit jaar wederom gedomineerd door Wilders. Met een reflecterend wandje kan je nog iets leuks maken van een verder niet al te boeiend debat.
Wilders zit altijd met een redelijk ongeinteresseerde blik, onderuitgezakt met zijn voeten buiten het bankje. Zijn plaats is aan een van de twee belangrijkste paden naar de arena. Het hoeft zijn poot maar iets verder uit te steken en een kamerlid of zelfs het hele kabinet struikelt. 

De andere kamerleden van de groep Wilders volgen zijn voorbeeld.

zondag 18 september 2011

Int. Vliegerfestival Scheveningen

Voor de zoveelste keer vond dit weekend het Internationale Vliegerfestival in Scheveningen plaats. Ik was eerlijk gezegd vooral gecharmeerd van de belofte dat de grootste vlieger ter wereld in Scheveningen te zien zou zijn.
De vlieger was er ook wel, de vlieger was zelfs op het strand, maar vanwege te veel wind en vooral vanwege regen werd de vlieger niet opgelaten. De vlieger moet na Scheveningen snel weer ergens anders heen, en het gevaarte, met een spanwijdte van zo'n 55 meter, wordt veel te zwaar als-ie nat wordt.

Behalve de grootste vlieger te wereld waren er natuurlijk nog heel veel andere mooie vliegers te bewonderen. Bijvoorbeeld een drakenvlieger van wel 100 meter lang.
De ringvlieger hier op de foto is een van mijn favo's.  Alle andere vliegers staan onrustig in de wind. Het flappert, draait, wiegt, kantelt. Deze ring staat strak en beweegt nauwelijks. Misschien niet zo spannend  voor de man aan het touwtje (ja, man, vliegeren is blijkbaar een mannending), ik vind het een spectaculair staaltje van design tussen de wolken.

woensdag 14 september 2011

Big Brother, watch me, please!

Ik ben opgegroeid in een omgeving met anarchistische trekjes. Dat viel niet dagelijks op, maar toen in 1971 de staat een volkstelling wilde organiseren, bleek mijn vader opeens mordicus tegen te zijn. Het tellen van het volk bleek dan ook om meer te gaan dan alleen aantallen. De staat wilde een beeld krijgen van je hele hebben en houden. Mijn vader zou niet mee gaan werken aan deze schaamteloze vragenlijst ten behoeve van de statistiek, ook al stonden daar sankties tegenover. Uiteindelijk ging de volkstelling niet door vanwege de weerstand bij de bevolking.
Dat was goed getimed, opvoedtechnisch gezien. Ik was vijftien. Rond dezelfde tijd las ik natuurlijk Orwells 1984 en Huxley's Brave new World. Met vrienden ging ik naar films waar we eerst een uur stil van waren en vervolgens vele uren over door konden ouwehoeren. Over hoe het met de wereld vooral niet verder zou moeten.

Ik hou er van om af en toe een rondje op m'n racefiets te  rijden. Dat is anders dan op je dagelijkse fiets naar het station rijden. Op je racefiets moet een snelheidsmeter zitten en je houdt nauwkeurig bij hoe ver en hoe hard je hebt gereden, waarna je je gemiddelde berekent. Als je elke keer hetzelfde rondje rijdt, kan je meten of je vooruitgang boekt.
Ik heb op mijn mobiele telefoon, wat natuurlijk een uiterst nieuwerwets ding is, een programmaatje wat mijn fietsactiviteit voor me bijhoudt. Runkeeper heet het. Het tekent op een kaartje aan waar ik heb gefietst, hoe hard, of er hoogteverschillen waren, wat mijn gemiddelde snelheid was en hoeveel calorien ik verbrand heb. Als ik thuis ben kan ik de hele rit nog eens evalueren op m'n computer, want alles is al naar een centrale database opgestuurd. Al mijn fietstochtjes en hardlooprondjes van het afgelopen jaar zitten daar in en blijven daar in.

Ik moet vaak aan de volkstelling van 1971 denken als ik Runkeeper instel.
We zitten met ons leven al in vele tientallen databases. Als je niet traceerbaar wilt zijn moet je uitsluitend nog met cash geld betalen en geen mobiele telefoon gebruiken. 
De volkstelling van 1971 werd van bovenaf opgelegd en mislukte. Daarna werd volkstellen verpakt in allerlei gemak als pinpasjes, voordeelpasjes, klantenpasjes, ov-pasje en leuke gadgets. Volkstellen slaagde met vlag en wimpel.

Omdat je toch al in zo veel databases te vinden bent, is nog een extra vermelding in de database van Runkeeper geen probleem. Kan het kwaad dat de staat kan zien dat je 60 kilometer fietst met een gemiddelde van 24.06 km per uur? Nee toch? Daarom kan je ook instellen dat de hele rit getwitterd wordt als je klaar bent. Krijgen al je twittervolgers dit bericht: "Just completed a 59.71 km bike ride with @runkeeper. Check it out! http://t.co/08bexX #RunKeeper."   Alsof je vanaf je balkon de straat in brult "Ik heb een rondje gefietst, hoor!"


Het kan zelfs nog leuker. Je kan Runkeeper zo instellen dat je live te volgen bent als je je rondje fietst of loopt of wandelt. Runkeeper begint met het waarschuwen van je  twittervrienden  dat je net begonnen bent aan je rondje. Klik je de link in het twitterbericht, dan zie je een kaartje met precies daarop de lokatie van de sportheld.

Dat ga ik ook doen!
Ik weet zeker dat mijn bloglezers daar op zitten te wachten!

Eh.....

Ik zie plotseling een businessmodelletje opdoemen. Als ik uw zondagmiddag (of wat voor middag dan ook) ga verrijken met een potje tegen de wind in trappen, wilt u daar best voor betalen. Die sportzenders zijn ook niet gratis, toch? Nou dan.

Ik heb een onweerstaanbaar aanbod voor de lezers van Fresh Pixels:

10 fietsritten live volgen op Runkeeper? E 12,50
2 uur van te voren per twitter gewaarschuwd worden:  2,50 (voor 10 ritten)

Het gaat helemaal goed komen met mijn nieuwe fiets.
Denk ik.

zaterdag 10 september 2011

Kantoorhumor

Het begint natuurlijk met één eendje. Die krijg je als flauwe grap en om daar steeds weer aan terug te denken zet je 'm op een mooie plek in je kantoor. Een eendje in z'n eentje is niet gezellig, denkt een collega, dus die verzint een nog flauwere grap om nog een eendje te kunnen geven. Daarna zet zich een mechanisme in werking wat alle onvrijwillige verzamelaars wel kennen: je krijgt te pas en te onpas een nieuw stuk voor je verzameling. Niets makkelijkers als het verzinnen van een kadootje voor een verzamelaar.

Deze verzameling badeendjes vond ik ergens waar ook onderzoek met levende eenden wordt gedaan. Het zou me niet verbazen als dit het kantoor van de eendenonderzoeker is.

woensdag 7 september 2011

Weerbericht van gisteren

Gisteren was het pokkeweer. Ik raad u aan gisteren binnen te blijven. Sommige toeristen hebben mijn raad niet opgevolgd en dan krijg je dus dit:  sta je net lekker te poseren - de Dam als achtergrond -  komt er een heftige windvlaag langs.
Het leedvermaak wordt je soms ook wel in de schoot geworpen.

donderdag 1 september 2011

Chinees met montuur

Vorig jaar had iemand in Shanghai me er al opmerkzaam op gemaakt: er zijn chinese jonge mensen die lijken een bril te dragen, maar het blijkt slechts een montuur te zijn.
Waarom zet je een bril zonder glazen op je hoofd?  Het enige wat ik kan verzinnen is dat het precies dezelfde reden is als dat je je lippen stift.
In Shanghai heb ik het één keer zelf gezien, maar kon dat niet fotograferen. Gisteren liep er op het Leidseplein opeens een chinese jongedame vlak voor me langs. En verdomd, ik kon zien dat er geen glazen in haar bril zaten.
"Eh...hello.... I guess you're from China?"
"Yes..."
"Because your spectacles... without glass... I saw it in Shanghai too."
"Oh yes, we do often"
"Why?"
"Just for fun, we just like it. Nothing special. Fun, thats all."
"Do you mind if I shoot a picture, for my weblog?"
"Of course not, okay!"
"Thanks a lot. Shall I mail you the picture?"
"Oh no, I have so many many pictures of myself."

Gelukkig zijn er veel chinezen.